18 Mart 2013 Pazartesi

Kıvırcık Saçlarla İyi Geçinmenin Yolları

Bugün tanıdığım, tanımadığım birçok kişiden devamlı olarak soru aldığım bir konudan bahsetmek istiyorum. Kıvırcık saçlar! Kimilerinin kabusu kimilerininse en iyi dostu bukleler! Perma mı, boya mı, nasıl şekillendiriyorum ya da hangi ürünleri kullanıyorum gibi soruları o kadar uzun zamandır duyuyorum ki benim de zamanında çok emek harcadığım bu konuyu her beraber inceleyelim istedim. Öncelikle tabii ki annemin karnından kıvırcık saç uzmanı olarak doğmadım ama bu kıvırcıklarla baş etmek için çok uğraştım. Önce yıllarca onlarla inatlaştım, onları toplayarak kullandım, düzleştirmek istedim ama zamanla onların dilinden anladım. Kıvırcık saçlar doğru kullanmayı bildiğinizde her sabah kalkıp saçınızı yapmanızı gerektirmeyen kendinden yapılı saçlara dönüşür, bunu unutmayın!


Öncelikle kıvırcık saçlıysanız saçlarınızı mutlaka katlı kestirmek zorundasınız. Katlı kestirilmeyen saçlar  buklelerin ağırlaşmasına ve zamanla kıvrımını kaybetmesine sebep olduğu gibi kabarmasına da davetiye çıkarır. Saçlarınızı katlı kesime ulaştırdıktan sonra ikinci aşama ise saçlarınıza doğru ürünleri seçmek. Asla ve asla saçlarınızı fırçalamayın! Kıvırcık saçlar fırçalanmaz, açık uçlu geniş tarakla kremledikten sonra taramalısınız eğer katır kutur taramaya çalışırsanız saçlarınızı kırarsınız. Bunlar kıvırcık saç dünyasının altın kuralları unutmayın! Bir diğer en önemli nokta ise saç kurutma makinesinin vigo isimli ucu ile saçlarınızı aşağı doğru eğerek, düşük derece ve düşük ısıda yavaş yavaş kurutmanız! Karşınızda kuaförde kendi saçını kendi kurutan bir kişi var :)





Kıvırcık saçların nem delisi olduğunu unutmamalısınız! Eğer kıvırcıklarınızın düzleştiğinden şikayet ediyorsanız fiyatı ilk alışınızda tuzlu hissettiren ama ürünün mucizesi sayesinde doğru yaptığınızı anlayacağınız bir ürün önereceğim. Schwarzkopf'un Bonacure Acil Kurtarma Serisi! Şampuan, krem ve bakım kremi kimyasal işlemlerle yapısını kaybetmiş saçlarda oldukça etkili daha sonrasında aynı serinin Nem Bombası modeline geçiş yapabilirsiniz. Ama şunu belirtmeliyim ki hiçbir ürün uzun vadede işe yaramıyor bu ürünü kullanırken de ara ara farklı markaların ürünlerinden kullanmalısınız. Bana gore bu yöntemle daha etkili sonuçlara ulaşılıyor.




Saçlarınızı şampuanladıktan sonra iyice suyunu alıp, kremi uygularsanız saçlarınıza daha iyi etki edecektir. Size tavsiyem kremleme aşamasından sonra saçlarınızı toplayıp 3 dakika kadar bekletmeniz ki saçlar isteği nemi alabilsin. Banyo sonrası saçlarınızın havluyla nemini alırken saçlarınızı çitilememeye özen gösterin. Daha sonra ben Elidor'un bukleler için olan kreminden gerçekten fındık tanesi kadar alarak saçlarımın orta kısmından uçlara kadar yayıyor ve geniş uçlu tarakla tarıyorum. Bu noktaya özellikle saçlarının köpük ve benzeri ürünler sonrası katır kutur olmasını istemeyenler dikkat etsin. Tarama işleminden sonra başınızı eğip, saçlarınızı öne atarak ve bukleleri avuçlayarak köpük uygulamasını yapabilirsiniz, benim köpük için tercihim Loreal Curl Mousse!



Bu uygulamaları tamamladıktan sonra saçlarınızı öne atarak düşük ısı ve düşük hızda saçlarınızı kurutmalısınız. Bu noktayı bir dahaki banyoya kadar saçlarınızın iyi gözükmesini sağlayacak en önemli aşama olarak görmeli ve hızlı kurutmaya çalışmamalısınız! Kurutma işleminin bittiğine inandığınızda saçlarınızı geriye atın ve saç ayrımınızı ayarlayarak spreyleme işlemini gerçekleştirin. Benim sprey için tercihim Morfose'un turuncu olanı, sertleştirmiyor ve yapısı hoşuma gidiyor.


İşte mükemmel kıvırcık saçlara ulaşmanın yolu meşakkatli ama sonucu tatmin edici bu aşamalardan geçiyor. Aklınıza takılan bir soru olursa ya da uygulayıp da memnun kalırsanız yorumlarınızı duymayı çok isterim. Kıvırcık saçlılara dev hizmet sağladığım yazımın sonuna gelirken haykırıyorum, kıvırcık saçlı olmak ayrıcalıktır! :)



P.S: İkinci yazı da yayında! :) 

18 yorum:

  1. Sayın Serra Hanım, hiç bakım yapmadığım, banyodan çıkınca bir topuzun içinde kurumaya hapsettiğim zavallı kıvırcıklarıma acıdım bir an. Ama asıl yorum yazma amacım blogunu pek sevdiğimi ve öğlen kahvesinin yanında elmalı tart kadar güzel gittiğini söylemekti. Daha çok yaz, hep yaz! Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylül'cüm elmalı tart yorumuna bayıldım ve blogu beğenmene çok sevindim. Daha çok yazmaya çalışacağım, çok motive oldum sayende!Sevgiler :)

      Sil
  2. Serra Hanım ,biz kıvırcık saçlıların en büyük sorunu sabah saçlarımızın aldığı o hal,ben her sabah erkenden uyanmak zorundayım bu yüzden sabahları duş alma imkanım her sabah yok.Uyumadan önce yapmam gerekenlerle ilgili bi öneriniz var mı?ya da sabah saçlarımı yatıştırmak için kullanabilceğim bir şey?Şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, açıkçası ben sabahları çok kötü bir halde uyanmıyorum. Yani bir sonraki yıkamaya kadar saçım aynı seyrine devam ediyor, sadece kıvırcıklar üstüne yata yata biraz sönüyor :) Kesimle alakalı olabilir, ben her zaman saça yıkamadan sonra doğru şekilde davranırsam gerisinin geldiğini görüyorum. Örneğin düzenli aralıklarla kestirmek çünkü uzadıkça kıvırcıkların tipi bozuluyor ya da kuruturken sıkılmayıp azimle beklemek gibi. Bunları yaparsanız, o bozulmalardan kurtulabilirsiniz diye düşünüyorum. İnşallah kurtulursunuz hatta :)) Sevgiler.

      Sil
    2. Merhaba ben 17 yaşındayım :) ve hayatimin yarisindan cogunu saclarimdan ve kendimden nefret ederek gecirdim. Son bikac senedir seviyorum ama hep ayniyim. Aslinda yazinizi cok begendim. Bende elidorun bu sekillendiricisini kullaniyorum ama diger adimlar yok tabii :) emin olamadigim nokta katlı kesim. Ne yapmaliyim kestirmeli miyim?

      Sil
    3. Merhaba, katlı kestirmek bu noktada çok önemli çünkü saçlar uzadıkça ve doğal olarak ağırlaştıkça kıvırcıkları aşağıya çekiyor ve kıvırcıkların güzelliği bozuluyor :( Önlerden burun hizasında başlarak aşağıya doğru uzayarak devam eden katlar favorim, tavsiye ederim :)

      Sil
  3. Merhabalar, yazımdan sizin ve birçok kişinin faydalanmasına çok seviniyorum. Kıvırcık saçlarına küskün ve yeni yöntemler arayan çok fazla kişi var. Yazdığınız yorumda belirttiğiniz yöntemler ive ürünler çin çok teşekkürler, eminim herkes için çok faydalı olacaktır. Ben de dönem dönem farklı ürünler denemeyi seviyorum hatta şu ara Aussie'nin muhteşem kokulu şampuanlarına sardım :) Her zaman yeni yorumlarınızı beklerim. Sevgiler, Serra.

    YanıtlaSil
  4. selamlar yazıyı çok beğendim. benim de saçlarım uzun ve kıvırcık fakat bir türlü barışamadım kendisiyle çünkü yok olmuyor. ''kafasına göre takılan saçlar için'' diye bir şampuan olsa, piyasadaki tüm stokları ben alırım cidden. dalgalı mı olsam,düze mi dönsem...kıvırcık iyiydi sanki dur bi diplere bir iki tutam kıvırcık atayım.. ya üstler düz takılsın neyse en iyisi kafama göre bir çalışma yapayım diyen saçlara sahibim resmen. genel olarak kıvırcık ama aynen o şekilde kafasına göre takılıyor işte. bunların içinden yapmadığım bir tek yavaş kurutma. hızlı kurutuyordum ben onu da düzelteyim belki olur. :( artık çıldırmak üzereyim bıktım vallahi. şu an katlı kesin olmasına rağmen üstler düz. nasıl bir kesim olsun ki hem uzun dursun hem kıvrıcık. ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, yazıyı beğenmenize çok sevindim. Bu yazının yenisini de geçen günlerde yazdım, buradan http://serrahanim.blogspot.com.tr/2014/10/kvrck-saclarla-iyi-gecinmenin-yollar-2.html okuyabilirsiniz. Bence saçların istenilen hale gelmesini sağlayan en önemli adımlar kesim ve kurutma işlemleri. Kesim için en kısa katın kuru halde çene hizasında olması gerekiyor, daha kısa olursa kötü bir şekilde toplanıyor ve biçimsiz görünüyor. Bazen saçlar uzun kalınca da ağırlığından dolayı aşağı çekiliyor ve altlar kıvırcık kalırken, saç dipleri düzleşiyor. Bundan dolayı da olabilir sıkıntı. Kurutma kısmı ise en özen kısım, onu sakın atlamayın :) Bunun dışında Schwarzkoph Acil kurtarma serisini şampuan-krem-maske halinde bir ay kadar kullanıp bir bakın, nemlendirme problemi de olabilir diye düşündürdü sıkıntınız bana. Umarım yardımcı olabildim :)

      Sil
  5. Merabaaa ben toni&guy kullanıyorum şampuan olarak saç kremi olarak ise sıvı glissi tercih ediyorum . Saç şekillendirme içinse wella proseries frizz control u kullanıyorum. Yarın saçlarımı kestirmeyi düşünüyorum katlı yaptiricam saçlarım sirtim in ortasına geliyor sizce boyunu kisalttirmalimiyim? Birde çok elektrikleniyor saçlarım ve genellikle topuz yaptigimdan (malum aslan yeleri saçlarla pismemek elde degil:)) 2 gün sonra dalgalı oluyir buklelerim gidiyor. Bana yardımcı olabilir misiniz ürünler nasıl saçımı hangi boyda kestirmeliyim cook saol simdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, geç gördüm ama yine de cevap vereyim :( Ben genelde saçları çok kısalttırmadan, ara makasla azalttırarak katlı kestiriyorum. Örneğin en öndeki kısa katlar çenemden daha uzun olmaya başlayınca kıvırcıklarımda bozulmalar oluyor. Ben artık şöyle düşünmeye başladım, düzgün kesim yaptırdıktan sonra halen sıkıntı varsa sorun kullandığım ürünlerdedir çünkü bu tarz saç ürünleri deneye yanıla bulunuyor. Bana toni&guy iyi gelmemişti örneğin. Kurutma da inanılmaz önemli. Sevgiler :)

      Sil
  6. Merhaba benim beline gelen kıvırcık, gür ve kabarık saçlarım var. Çok kabarık olduğu için saçlarımı kestirmeye korkuyorum. Saclarım hemen hemen bir yıldır kesilmedi. Kestirmeli miyim? Kabarmaması için ne yapmalıyım? Şimdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, saçlarınız uzun olabilir o konuda bir sıkıntı yok ancak kesimi önemli kabarmaması ve buklelerin bozulmaması için. Ama mesela benim saçım uzayınca aşağı çektiği için, üst kısımda kıvırcıklarım bozuluyor, sizde böyle bir durum yoksa kısalttırmadan canlandırıcı kestirme yapın ve kabarma önleyici urunlere yönelin. Bir de banyodan sonra spreyi bolca kullanmak çok önemli :) Sevgiler.

      Sil
  7. Merhaba, benim kabarik gür ve uzun saçlarım var. hergün onlarla ugrasiyorum ve artık sıkıldım. Düzgün Şekil alması icin örup yatiyorum.saçlarım dipten kıvırcık oldugu için onlarla uğraşmak daha da zor oluyor, kabarmamasi için onerebileceginiz bir şey varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, kabarıklık problemi kurutma kısmı ve sonrasında bolca spreyleme ile çözülebilir. Saçlar düzgün şekilde kurutulmadığında bukleler tam yerine oturmamış oluyor ve şekilsiz/kabarık bir görünüm oluşabiliyor. Mesela ben yıkandıktan hemen sonra ıslaklığı iyice gitmeden hemen kremleme/köpükleme/kurutma işlemine geçiyorum, biraz bile olsa kurumuş saça müdahale etmek iyi sonuç vermiyor. Sevgiler.

      Sil
  8. Merhaba benim saçların kıvırcık ama doğuştan değil sonradan oldu çocukken saçların düz ve sariyfi simdi ise lüle ve kahve 3 sene önce lüle oldu ve saçlarımı sevemiyorum düz sac hastasiyim görünce kendi saçlarından nefret ediyorum ve şöyle. Bisey varkı saclarim kısa omzunda uzamiyorlar sizin buraya yazdıklarınizi uygulayacağım ama saçların kısa olduğu için yakışmayacak kıvırcık boşuna kullanmış olurmuyum birde saçın uzaması için ne yapabilirim 😀😀😀 Şimdiden çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, saçlar kıvırcık olduğunda ne kadar uzadıkları pek anlaşılmıyor çünkü o uzamalar kıvrılan buklelerin arasında gözden kayboluyor :) Her kıvırcık önce nefret ederek başlıyor saçlarından, korkmayın. Uzatmak için kendim birşey kullanmadım ama Çam Terebentin Yağı'nı aktardan alıp şampuan'a karıştırarak kullanmak ya da Katı Hindistan cevizi yağına Bemix kırarak, saça sürüp 3-4 saat sarıp bırakmak iyi geliyor diyorlar. Ancak dediğim gibi ben kullanmadım :) Sevgiler.

      Sil
  9. Merhaba benim saçlarımın uçları bukle bukleydi ama dipten düz geliyordu belime kadar uzadı diye biraz kestirdim her zamnki gibi kat kat fakat kestirdikten sonra saclarim hafif uclari dalgali oldu bukleleri gitti neredeyse düz kaldi kuaför daha kisa kesersek eski halini alir diyor fakat kestirdikten sonra eski halini almamasindan korkuyorum önerdiğimiz acil kurtarma serisi sizce benim sacima iyi gelir mi bana yardimci olursaniz sevinirim :) şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil