26 Şubat 2013 Salı

Çözülemeyen Denklem - Sanatçı


Her ne kadar sosyal medya üzerine çalışmalarımı sürdürsem de aslında sanat yönetimi bölümü mezunuyum ve bu alandaki konular doğal olarak her zaman ilgi alanım dahilinde. Bugün sizinle sanat dünyamızın çözümlenemeyen sorunlarından birine odaklanalım istiyorum. Öncelikle hikayemizin başrol oyuncusu son Documenta'nın küratörü ve Art Review dergisine göre sanat dünyasının en güçlü isimlerin biri olan Carolyn Christov-Bakargiev. New York'ta düzenlenen bir panelde Documenta sergisinde neden sanatçılara ücret ödemediklerini gülerek ve kayıtsızca şu sözlerle aktarıyor: “Sanatçıysanız hiç para almıyorsunuz, evet, çünkü zaten sergiye davet edilmişsiniz ve size eserinizi üretme imkânı verilmiş, bu yüzden sanatçılara para ödemedik.”

Bir sanatçısınız, işleriniz önemli bir etkinlikte yer alsın ve tabii ki kitlelere ulaşsın istiyorsunuz (ulaşmasın da isteyebilirsiniz ama katılımınızla ulaşsın istediğinizi varsayıyorum)  ama aynı zamanda bu sizin emeğiniz, siz buradan kazancınızı sağlıyorsunuz ki daha iyilerini üretebilin ve doğal olarak bir sergiyi sergi yapan oraya katılan sanatçıların sağladığı katma değerdir aynı zamanda. Yani bir sergi oluşurken onu bir araya getiren yapı taşları çok önemlidir ancak sanatçıların varlığı o sergiyi gezilebilir kılar. Bir küratörün gülerek ve aşağılarcasına bu şansı yakalamışlar, tabii ki para kazanmayacaklar sözünü açıkcası hazmedemiyorum.

Bir sanatçı sanatını farklı şekillerde icra etmeyi tercih edebilir örneğin tamamen para ve şöhret amacıyla iş üretebilir ya da para kazanmama pahasına üretimini devam ettirebilir ama bu seçimleri üzerinden biri rant elde ediliyorsa burada sanatçıya sana üretme imkanı verdik, para veremeyiz deme hakkınız olamaz. Arkasına inanılmaz büyüklükte sponsorlar alan bir etkinlik, o etkinliğin sorumluluğundan dünyalar kazanacak küratör ve birçok farklı nokta bundan kar sağlarken, sanatçının sadece katıldığı için şükretmesini beklemek nasıl bir hayal dünyasının ürünü bunu bilemiyorum. Ancak sevgili Carolyn Christov-Bakargiev için çok güzel bir video hazırlanmış, kısaca şöyle diyorlar kariyerinin önemli işlerinden biri olacak Documenta küratörlüğünü üstlen, en önemli insanlarla tanış sonunda belki de en önemli insan sen ol, 4 yıl uğraş ama para alma çünkü sen bu önemli iş için davet edildin. Kabul eder misin? Hiç sanmıyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder